Jdi na obsah Jdi na menu
 


recept-Kravavá Mary

 Sůl a pepř jsou běžnou přísadou, milé překvapení je celerová sůl. Dnes je zvykem přidávat tabasco, ale za starých časů v Paříži se používalo něco jiného – kayenský pepř.

Kapka citronové šťávy se přidává téměř všude, přimíchat trochu sherry nebo portského je spíše výjimečné. Křen je typicky americké, ale skvostné vylepšení. Simon Difford připisuje používání celerové nati jako ozdoby Bloody Mary personálu chicagského hotelu Ambassador, který si náhodně všiml, jak si jedna dáma míchá svou Bloody Mary stvolem řapíkatého celeru.

Obecně existují dvě podoby Bloody Mary: bylinně-kořeněná a pikantně-kořeněná. Na bylinně-kořeněnou Mary se používají destiláty typu gin nebo saké a důležitou roli zde  souhra soli, pepře a koření.

Pikantně-kořeněné varianty jsou založeny na vodce nebo vývarech, mohou být trochu sladší, ale zlatým hřebem je tu rajče – často se přidávají drcená rajčata, restovaný česnek, kapka balsamica nebo se míchá dohromady rajčatová šťáva s rajčatovou vodou. 

Vždycky jsem se děsil míchat Bloody Mary. Ne proto, že bych ji neuměl namíchat dobrou, ale proto, že ji nikdo neumí namíchat perfektně. Dale de Groff kdysi řekl, že s Bloody Mary je to jako se zahradním grilováním – každý si myslí, že to jeho je nejlepší. 
Bloody Mary
Bloody Mary foto: BarLife

Jak tedy na Mary? Nejdřív šťáva. Rajčatová šťáva. Rajčatová šťáva je, stejně jako tonik, Campari nebo Margarita, jednou z věcí, které buď milujete, nebo nenávidíte. Nic mezi tím.

Dá se trochu podvádět se šťávou V8, opravdu šílenou směsí z veškeré zahradní zeleniny, do níž se možná připletlo i několik krtinců, ale rajčatové šťávy se stejně nezbavíte: musí tam prostě být. Expert na drinky Gary Regan ji doporučuje nahradit rajčatovou vodou(šťáva získávaná z rajčat lisováním), ale pokud nemáte rádi rajčatovou šťávu, nezachutná vám ani rajčatová voda…

Bylinně-kořeněná varianta 
Red Snapper 

2 díly London Dry ginu 
1/4 dílu citronové šťávy 
1/2 dílu bílého portského 
3 střiky tabasca 
3 střiky worcesterové omáčky 
2 špetky kayenského pepře 
1 špetka soli 

Vše smíchejte ve sklenici na shortdrink naplněné ledem. Ozdobte plátkem citronu. 


Pikantně-kořeněná varianta 
The Modern Bloody Mary 

2 díly vodky Absolut Peppar 
4 díly rajčatové šťávy 
1/2 dílu citronové šťávy 
1/2 dílu suchého sherry 
3 střiky tabasca 
2 střiky worcesterové omáčky 
3 špetky černého pepře 
2 špetky celerové soli 

Ingredience postupně dávkujte na led do velkého tumbleru s krustou z černého pepře na polovině vnějšího okraje sklenice. Ozdobte stonkem řapíkatého celeru.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

s

(g, 16. 1. 2013 14:40)

Ahoj.Fakt hnus.

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA